Pogorszenie wzroku, częste infekcje oraz podrażnienia oczu są często spowodowane złą dietą. Co jeść żeby poprawić wzrok?
Dieta na dobry wzrok
Powinniśmy dostarczać jak najwięcej witamin i minerałów. Najcenniejsze warzywa, bogate w antyoksydanty i witaminę A to: marchewka (najlepiej jeść surową), warzywa liściaste, pomidory oraz brzoskwinie. Bardzo istotne jest też wprowadzenie produktów bogatych w witaminę C, która pozwala przyswajać lepiej beta-karoten. Tę witaminę znajdziemy w takich produktach jak: natka pietruszki, cytryna, pomarańcza, papryka, czarna porzeczka oraz kiwi.
Kolejną bardzo ważną witaminą jest witamina E, również pomaga lepiej wchłaniać beta-karoten, ponadto zapobiega infekcjom organizmu. Produkty bogate w witaminę E to na pewno olej z pestek dyni, pestki słonecznika, pestki dyni oraz inne nasiona i orzechy. Trzeba pamiętać o minerałach bez których nasz organizm gorzej radzi sobie ze stresem. Zrównoważona dieta, pomoże zachować równowagę w gospodarce hormonalnej. Wpłynie dobrze na wygląd paznokci, włosów oraz skóry. Jeżeli na co dzień mierzymy się z suchością powiek lub czujemy pod powiekami piasek, to znak że trzeba odmienić nasze nawyki żywieniowe. Ważne składniki mineralne to: potas (jajka, ryby, pomidor), miedź (orzechy, awokado), selen (ryby i owoce morza) oraz mangan (fasola, groch). Jeżeli nie jesteśmy sami w stanie ułożyć sobie zdrowej diety możemy zgłosić się do dietetyka.
Pamiętajmy, że możemy się wspomóc suplementacją, zwłaszcza jeżeli nie jesteśmy w stanie jeść dziennie dużych ilość bogato-odżywczych produktów. Ważne jest picie odpowiedniej ilości wody, przynajmniej dwa litry dziennie. Zrezygnujmy z mocnej kawy oraz czarnej herbaty na rzecz herbatek owocowych i zielonej herbaty.
Jakie suplementy dostępne na rynku możecie polecić na poprawę jakości wzroku?