Smaczna i zdrowa dieta z produktami bezglutenowymi – to możliwe!

Dieta bezglutenowa wiąże się ze sporymi restrykcjami i koniecznością znalezienia zamienników takich produktów jak chleb, bułki, makarony, ciastka czy inne produkty z dodatkiem mąki glutenowej. Obecnie jest to coraz prostsze z powodu powiększającej się oferty towaru, jakim są produkty bezglutenowe.

Dieta bezglutenowa – z czym to się wiąże?

Produkty bezglutenowe to takie wyroby, które w swoim składzie nie posiadają śladowych ilości glutenu oraz mąk i zbóż zawierających to białko. Powszechnie powstają z rozmaitych mąk, a najpopularniejsze to ryżowa, ziemniaczana, gryczana i kukurydziana. Często dodawane są również bardziej niecodzienne mąki, np. mąka kasztanowa, z sorgo i jaglana – wzbogacają one smak i wartości odżywcze produktu.

W składzie pieczywa bezglutenowego czy mieszanek do wypieków często obecne są takie dodatki jak siemię lniane, babka płesznik czy guma ksantanowa. Są to bezpieczne i pomocne składniki, które przyczyniają się do uzyskania odpowiedniej sprężystości produktów bezglutenowych, dzięki czemu mogą jak najbardziej przypominać produkty z glutenem, co szczególnie docenią osoby, które przeszły na dietę bezglutenową, np. w wieku dorosłym.
Osoby poszukujące produktów bezglutenowych do przygotowywania klasycznych i bardziej wymyślnych posiłków, które będą smakować jak „glutenowe”, znajdą duży wybór w ofercie firmy Bezgluten. Ułatwia to zadanie dorosłym, którzy z różnych powodów muszą przejść na dietę, a do tej pory stosowali popularne, łatwo dostępne produkty. To samo dotyczy rodziców, których dziecko jest na diecie bezglutenowej i chcą przygotowywać dla niego posiłki, które sami znają, a które mogą wymagać modyfikacji.

Produkty bezglutenowe – codzienne gotowanie

Osoby, które stają w obliczu przejścia na dietę bezglutenową (dorośli czy też rodzice dzieci na diecie), często obawiają się, co teraz będą mogły jeść i czy będzie to smaczne. Otóż nie ma obaw – oferta jest tak szeroka, że bez wyrzeczeń można spożywać kolorowe kanapki na śniadanie, tosty na kolację, słodkie kruche ciasteczka na deser czy w czasie wypraw terenowych.

Co więcej, obiady bezglutenowe również mogą być pyszne i wartościowe odżywczo. Do popularnego spaghetti z ulubionym sosem wystarczy wybrać produkt bezglutenowy i zapakować do lunchboxa lub spożyć w czasie rodzinnego posiłku. Inny przykład zastosowania produktów bezglutenowych w codziennej kuchni? Zupa pomidorowa, która będzie się rewelacyjnie komponować z bezglutenowym makaronem typu świderki.
Miłośnicy domowych wypieków też będą zadowoleni – wśród produktów bezglutenowych znajdziemy odpowiednio skomponowane mieszanki bezglutenowych mąk, dzięki którym z łatwością można przygotować ulubione ciasto, placek z owocami czy odświętny tort.

[Głosów: 1   Average: 5/5]