Obiad z indyka - potrawy tradycyjne oraz orientalne

Mięso z indyka to jedno z najzdrowszych mięs. Cenimy je głównie ze względu na dużą zawartość białka oraz niską zawartość tłuszczu. Obiad z indyka można przygotować na różne sposoby. Świetnie sprawdzają się tradycyjne potrawy z indyka. Jednak coraz częściej indycze mięso służy nam do przygotowania dań z kuchni orientalnej. Czasami wystarczy użyć odrobinę innych przypraw, by cieszyć podniebienie zupełnie nowymi, egzotycznymi smakami.

Tradycyjny obiad z indyka

Tradycyjny obiad z indyka w postaci mielonych lub panierowanych piersi z indyka trafi w gusta większości z nas. Nawet osoby, które od lat jadają głównie wieprzowinę i nie są przekonane do drobiu, chętnie zjedzą mięso z indyka pod taką postacią. Jak zrobić mielone z mięsa indyczego? Robimy je w identyczny sposób, jak mielone z wieprzowiny. Natomiast panierowana pierś z indyka jest znacznie łatwiejsza do wykonania, niż klasyczny kotlet schabowy. Mięsa nie musimy bowiem rozbijać tłuczkiem. Wystarczy je przyprawić i obtoczyć w jajku oraz w panierce.

Obiad z indyka – gulasz do placków po węgiersku

Mięso z indyka idealnie nadaje się na gulasz po węgiersku. Jakie mięso z indyka nadaje się na gulasz? Do gulaszu możemy wykorzystać zarówno udziec, jak i filet. W zależności od użytego mięsa znacznie będzie różnił się czas gotowania gulaszu. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i odrobinę chili. Następnie całość zalewamy krojonymi pomidorami w soku pomidorowym i dusimy tak długo, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania gulasz przyprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Gulasz możemy podać nie tylko do placków po węgiersku. Do doskonały dodatek do ryżu, makaronu, kaszy, czy do ziemniaków. Obiad z indyka pod taką postacią sprawdzi się w każdym domu.

Obiad z indyka – gyros

Gyros uwielbia większość z nas. Gdy jesteśmy na mieście, chętnie kupujemy kebaby. Tymczasem gyros może posłużyć nie tylko do zrobienia kebabów. W domu możemy przyrządzić przepyszny obiad z indyka, w którym wykorzystamy gyros. Jakie mięso użyć do zrobienia gyrosu? Idealnie nada się tutaj mięso z fileta z indyka. Wystarczy pokroić filet na grube plastry. Te z kolei kroimy wszerz na cienkie paski. Mięso z indyka przyprawiamy pieprzą, solą, słodką papryką, czosnkiem oraz oregano. Możemy również użyć gotowej przyprawy do gyrosu. Następnie pierś z indyka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. Gyros podajemy z bułką, z tortillą lub jako dodatek do frytek i greckiej sałatki. Do potraw z gyrosem pasuje sos czosnkowy- najlepiej na bazie greckiego jogurtu naturalnego.

Obiad z indyka może być niezwykle różnorodny. Mięso indycze daje nam mnóstwo możliwości. Możemy zrobić z niego większość klasycznych potraw. Warto wykorzystać również podroby z indyka. Gulasz lub flaczki z serc z indyka smakują wyśmienicie. To zdrowe oraz niezwykle smaczne mięso, które cieszy się coraz większą popularnością.

Źródło: https://wingsofquality.eu/recipes/obiad-z-indyka-na-cztery-sposoby-z-piekarnika-i-z-patelni/

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]