Kaszanka to chyba jeden z najbardziej tradycyjnych i popularnych produktów wędliniarskich w Polsce. Bazą tego przysmaku jest kasza oraz krew wieprzowa. Chociaż w niektórych rejonach możemy spotkać się z dodawaniem do kaszanki podrobów, takich jak wątróbka, płuca, czy ozory. Kaszanka na obiad to świetny wybór, ponieważ posiada niepowtarzalny smak oraz wiele wartości odżywczych. Jednocześnie kaszanka świetnie sprawdzi się na grillu, czy jako smaczna, treściwa przekąska. Istnieje wiele smacznych przepisów z użyciem tego produktu, które z pewnością sprostają wymaganiom najbardziej wybrednych smakoszy.
Kaszanka na obiad – smaczne i proste przepisy
Kaszanka na obiad to źródło smaku i żelaza. Chociaż zazwyczaj podaje się ją smażoną na patelni, to z kaszanki można przygotować wiele smacznych dań. Oto niektóre z nich:
Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą
Do przygotowania tej kaszanki na obiad potrzebne będą:
- Przyprawy: czosnek, sól, pieprz, majeranek
- Ketchup łagodny
- Kubełek kiszonek kapusty
- 4 kaszanki
Na początek obieramy kaszankę z osłonki oraz odsączyć kapustę. Rozkładamy folię aluminiową i kładziemy kapustę (około 3 łyżki) oraz kaszankę. Przyprawiamy wszystko i zawijamy folię. Następnie pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Na koniec rozwijamy, nakładamy ketchup i danie jest gotowe do spożycia.
Pierogi z kaszanką
Do przygotowania pierogów potrzebujemy:
- Mąkę pszenną 500 g
- 1 szklankę ciepłej wody
- sól
- pieprz
- łyżka oleju
- 500 g kaszanki
Obieramy kaszankę z osłonki i kroimy na małe kawałki. Kroimy cebulę w kostkę i smażymy na patelni, aż się zeszkli. Dodajemy następnie kaszankę, dodajemy sól oraz pieprz (opcjonalnie majeranek lub czosnek granulowany). Następnie gdy już powstanie nam jednolita masa, zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na pierogi. Wysypujemy mąkę z solą, robimy wgłębienie i wlewamy ciepłą wodę, wraz z olejem i solą. Wyrabiamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy i kiedy jest odpowiednio cienkie, wycinamy szklanką kółka, z których będziemy kleić pierogi. Dodajmy na środek łyżeczkę farszu i kleimy pierogi. Następnie do gotującej się wody z dodatkiem oleju i soli, wrzucamy pierogi. Kiedy wypłyną, odczekujemy 5 minut i wyławiamy. Pierogi z kaszanką na obiad są gotowe do jedzenia.
Kaszanka z grilla
- 500 g kaszanki
- 2 cebule
- sól, pieprz, majeranek
Obieramy kaszankę ze skórki i układamy na folii aluminiowej. Kroimy cebulkę i obkładamy nią kaszankę. Następnie dodajemy przyprawy, zawijamy folię i grillujemy około 15 minut.